CANUS*PATROL SANAKIRJA, SUPPEA PAINOS


Giffi
LZW-algoritmiin pohjautuva kuvanpakkausmenetelmä, kehittänyt Compuserve Inc. vuonna 1987. Ei hukkaa kuvan yksityiskohtia kuten JPEG. Giffeissä on maksimissaan 256 väriä.

Anusgiffi
Hupsu kuva jossa esitellään jonkun (yleensä naispuolisen) ihmisolennon enemmän tai vähemmän alastonta ruumista, joko kokonaan tai alavartaloa suosien.

Ämpeggi (MPEG)
Liikkuvan kuvan perseptuaaliseen kompressointiin perustuva kuvantiivistysmenetelmä, jolla kuva saadaan puristettua kymmenykseen sen alkuperäisestä koosta hävittämällä ihmissilmän näkökyvyn ulkopuolella olevaa kuva-ainesta.

Anusämpeggi
Sama kuin ylläoleva, mukana yleensä yksi tai useampi henkilö, samaa tai eri sukupuolta, enemmän tai vähemmän alastomina. Eksoottisemmat anusämpegit saattavat sisältää myös kasvi- tai eläinkunnan edustajia.

Canus
Nythän on niin että kaikki alkoi Taisteluplaneetta Galacticasta, jaksosta jossa Starbuck tekee pakkolaskun eräälle suoplaneetalle ja Cyloneiden tarkat partiolentäjät havaitsevat Starbuckin aluksen ja rientävät kuuliaina raportoimaan tästä komentajalleen: "Canus Patrol has located colonial a Viper craft...", jonka me tietysti suuressa kieroudessamme kuulimme väärin, eli Anus Patrol oli löytänyt jotain. Tämän ja usean uudelleenkatselu- kerran johdosta termi Canus jäi mieliimme ja siitä lähti kehittymään jotain erittäin sairasta ja vasten- mielistä joka ei sitten millään suostu lähtemään pois.

Taisteluplaneetta Galactica
Eräs maailmanhistorian viileimmistä sarjoista joka on koskaan kuluttanut kuvaputkiamme/-päitämme. Sarja kertoo ihmisrodun epätoivoisesta kamppailusta Cylonien ikeen alla. Sarjaa esitettiin Suomessa about vuosina 1980-1983. Jaksoja voi ruinata MTV:n (Suomen vastaavan) arkistoista tai Diceltä (040-7305321, 24H).

Canuksella päähän
Sanonta joka tarkoituksena on kuvastaa elämän tiellemme heittämien vastoinkäymisten aiheuttamaa suunnatonta vitutusta, siinä mielestämme hyvin onnistuen.

Viilee
Termi kuvastaa jonkin asian, olennon, tapahtuman, henkilön, itse asiassa minkä tahansa atomikasautuman/bittijonon/ abstraktin asian ilmeistä/havaittua hyvyyttä/hienoutta. Vrt. "Cool!".

Atomikasautuma
Seuraava tieto ei sovi heikkohermoisille ja on luokiteltu C*P:n toimesta julkiseksi salaisuudeksi: mitään ei ole oikeasti olemassa, kaikki konkreettinen on vain fiksun- tuntuisesti yhteen paikkaan kasaantuneita atomeja. Mietipä sitä kun seuraavan kerran ajattelet tehdä elämässäsi jotain hyvää ja hyödyllistä; mitään ei ole olemassa, missään ei ole mitään pistettä ja sinäkin KUOLET vielä joskus (ja kaikki mitä tiedät tai luulet tietäväsi menee datan taivaaseen).

Bittijono
Seuraava tieto ei sovi heikkohermoisille ja on luokiteltu C*P:n toimesta julkiseksi salaisuudeksi: mitään ei ole oikeasti olemassa, kaikki abstrakti on vain nollia ja ykkösiä, jotka seilaavat tarkoituksettomasti ympäri tätä itse asiassa olematonta ulottuvuuttamme.

Datan taivas
Paikka jossa tietokoneen muistista (Tietyissä tapauksissa myös paskojen televisioidenkin muistissa olleet kanavat) kadonneet datat ja dellatut tietokoneohjelmat kohtaavat. Datan taivas ei sijaitse yhtaan missaan, se on vain uskkomus tietokoneen kayttajien keskuudessa. Vrt. "NIL:", /dev/null

Seilata
Liikkua päämäärättömästi tarkoituksena yleensä päästä paikasta A paikkaan C tahattomasti kulkien paikkojen B, D, F ja joskus jopa Ö, kautta. Voidaan myös käyttää ilmaisemaan tarkoituksetonta ympäriinsä liikkumista, yleensä yltiöpäisesti alkoholin vaikutuksen alaisena. Kolmas mutta vähemmän käytetty merkitys liittyy jotenkin vesillä liikkumiseen, mutta tämä merkitys on jäämässä pois.

"Vittu sen Hazin kanssa!"
No nythän on niin että eräänä jouluna (vuonna 1994) oli tarkoituksenamme kopioida erinäisiä videonauhoja. Homma pääsikin mukavasti alkuun palattuamme ensin kaupungilta nauttimasta alkoholipitoisia juomia eli - ken tietää - joskus aamuyöllä. Älytönpää ottaa ja nukahtaa sohvalle tällä välin kun Kemu hommaa jotain tietokoneella. Hazi (Tekkknojoku) on jo poistunut paikalta, mutta Älytönpää näkee unissaan halluja hänestä ja videoista. Hazi oli mukamas piruuttaan painanut stoppia nauhoittavissa videoissa läksiäisikseen. Eipä aikaakaan kun Älytönpää kypsyy lopullisesti, havahtuu ja syöksyy toistavien videoiden kimppuun kiroten "Vittu sen Hazin kanssa!" samalla painaen stoppia lukuisia kertoja. Tämän tehtyään hän vetäytyy takaisin sohvalle nukkumaan Kemun ihmetellessä tätä asioiden saamaa äkillistä käännettä.

Hallu
Aineiden, väsymyksen, kosmisten värähtelyjen, anuksen laajenemisen tai (yleensä) humalatilan aiheuttama todellisuuden vääristymä. Aiheuttaa yleensä hupaisia hetkiä läsnäolijoille toisen koettaessa saada selville mitä oikeastaan on tapahtumassa. Vrt. Lysergihapon Dietyyliamidin aiheuttamat hallusinogeeniset efektit sekä "miksi ajaa BMW:llä, kun voi lentää LSD:llä?"

Ken
Erittäin viisas henkilö joka tietää todella paljon ympärillämme tapahtuvista asioista. Käytössä vain Suomen maaperällä. Kansainvälinen vastike on huu, vrt. "Who knows?"

Huu
Kansainvälinen Kenin kollega, joka Kenistä poiketen myös välittää asioista. Vrt. "Who knows, who cares?"

Kootut Selitykset
Tämän kaikenkattavan hakuteoksen luomisesta Canuslaiset ovat haaveilleet jo pitkään. Kyseinen eepos tulisi sisältämään hyvän selityksen kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin pulmatilanteisiin. Tätä nykyä Kootut Selitykset onkin betatestausasteella, joten jos kuulet jonkun Canuslaisen selostavan sinulle jotain aivan ihmeellistä, älä hämmästy, hän soveltaa Koottujen Selitysten oppeja. Toisaalta Canuslaiset selostavat aina ihmeellisiä, joten ota heistä sitten selvää...

"Tulipa tässä helvetin hassu asia mieleeni... mutta se unohtu."
'Nuff said.

"Vasemmalle!"
Matkatessamme jostakin jonnekin, tulipa eteemme tilanne, jossa kuskina toimineen Hazin piti kysyä Älytönpäältä neuvoa suunnasta jolloin Pää hihkaisi "vasemmalle!" viittoen kuitenkin kädellään oikealle. Hazihan kääntyi vanhasta tottumuksesta oikealle, sillä kaikki Pään sanoma menee tunnetusti kaikilla NIL:iin (ks. Datan taivas).

Hannu Koppinen
Mm. Älytönpään normaaliavaruudessa yleisesti käyttämä alias. Päähenkilönä Eskon kanssa Canus*Patrolin hienossa demossa joka löytyy mm. Sharkseilta.

Mando
Ystävä. Virallinen titteli 'the chief of C*P transportation division'. 24H taksipalvelu, mistä minne vaan, milloin tahansa.

Dice
Toinen ystävä. Virallinen titteli 'the assistant chief of C*P transportation division'. Taksipalvelu tämäkin, tosin palvelun saanti tökkii pahasti pikkutunneilla ja aamupäivisin. Sivubisneksenä vastailla puhelimeen.

Grendel
Ihminen jonka vaatekaapissa huhutaan olevan mm. kasa kiviä, 2 litraa näppäimiä ja rupinen jallu. Lue Eskon ja Hannun seikkailut.