Guru Magazine oli vuonna 1992 viiden numeron ajan ilmestynyt suomalainen Amiga-diskettilehti, jota julkaisi Outlaw ky, päätoimittajanaan Mika Laamanen. Lehden tavoite oli tarjota Amiga-käyttäjille digitaalista tietoutta Amiga-harrastamisesta ja käyttämisestä. Jokainen lehti koostui ainakin kahdesta disketistä: toisella oli varsinainen lehti, extra-levykkeellä oli hyöty- ja hupiohjelmia, usein myös demoskene-demoja.
Julkaisija Outlaw oli harmaantuontia ja public domain -ohjelmien myyntiä harjoittanut yksityisyritys, jonka osoitteessa toimi muitakin yrityksiä, kuten PD-ohjelmia myyvä Rockford PD-palvelu.
Diskettilehtiformaatti oli aikansa edistyksellinen tapa lehden julkaisuun, jossa oli hyvät ja huonot puolensa. Isoin ongelma oli levykkeen hinta - korput olivat kalliita, joten jokainen lehti oli jo lähtökohtaisesti kallis. Diskilehden taittaminen oli kuitenkin halpaa. Levykkeelle myös mahtui valtavasti tekstiä - mutta paljonko muuta? Lehden koodi ja taustamusiikki vaativat tilaa - ja joka ikinen kuva haukkasi 880 kilotavun levykkeeltä aimo annoksen tilaa. Niinpä vaikka diskettilehti oli teoreettisesti värikäs, näyttävä ja graafinen tapa julkaista digitaalista lehteä, niin käytännössä grafiikkaa ei voinut käyttää kuin äärimmäisen vähän. Niinpä jutuissa ei ollut digitoituja valokuvia ja vain harvoin muuta grafiikkaa/kuvakaappauksia.
Toimitusprosessi lehdessä oli ilmeisen kevyt. Oikolukijaa ei tainnut olla tai jos olikin, niin se oli päätoimittaja itse, joka silmäili jutut ohimennen lämiessään niitä disketille. Ainakin omissa jutuissani on niin hienoja typoja jopa otsikoissa, että väittäisin osan tulleen taittovaiheessa eikä minun käsissäni.
Guru jäi lyhytaikaiseksi projektiksi, joka ei loppumetreillä tainnut löytää tietää kovinkaan monen tilaajan sydämiin. Esimerkiksi muinoin C64:llä julkaistu Floppy Magazine jätti jälkeensä paljon merkittävämmän perinnön. Gurun ja Outlawin perintö jäi enemmänkin epämääräiseksi: lehti katosi kuin piehu Saharaan eikä ja tietääkseni kirjoittajille maksettu koskaan tekijäpalkkioita. Ainoastaan Jukka O. Kauppinen sai työstään edes jonkinlaisen nimellisen korvauksen. Ennen viimeistä ilmestynyttä numeroa Gurun kustantajakin vaihtui, kun lehden oikeudet siirtyivät Ky-yritykseltä Oy-yritykselle: Outlaw Ky:ltä Saturnus Oy:lle. Jos jotain, niin ainakin Oy-muoto mahdollisti lehden sulavan lakkauttamisen ilman henkilökohtaisia vastuita. Epämääräisten muistikuvien mukaan myös Outlaw ky katosi samoihin aikoihin.
Vaikka Guru muistetaan parhaimmin äkillisestä ja selittämättömästä katoamisestaan, niin lehti oli kuitenkin yllättävän laadukas. Vaikka sisällön laatu vähän heittelikin, niin jutuissa oli myös syviä asiantuntija-artikkeleita, pitkiä lukujuttuja ja kurssituksia niin 3D-mallintamisesta kuin 68000:n konekielestä. Se oli enemmän oikea tietokonelehti harrastajalle kuin valokopioitu fanzine. Tekijäkaartissa oli useita osaavia ja nimekkäitäkin vakiokirjoittajia. Gurun kaatuessa osa näistä ja Gurun uusi lehtimoottori jatkoivat elämäänsä ja toimintaansa, ja Guru 2.0 -moottori toimi sittemmin pohjana Saku-yhdistyksen Saku-lehdelle. Guru onkin mielenkiintoinen ja historiallisesti arvokas julkaisu, joka kertoo väkevästi aikansa harrastajamaailmasta. Tekijäkaarti koostui ainakin osittain demoskene-aktiiveista ja esimerkiksi lehden ohjelmisto oli Scy/Bloodsuckersin käsialaa - herrahan muistetaan sittemmin mm. Bloodhouse- ja Housemarque-pelitalojen perustajajäsenenä. Lehden taustamusiikkeja teki mm. demoskene-säveltaiturit Heatbeat sekä Turtle.
Omat muistikuvani eivät valitettavasti kerro lehden loppumisesta. Kutosnumero oli viitosen lopputeksteistä päätellen tekeillä ja uusi lehtienginekin työn alla. Kaiketi ainakin kirjoittajien aikomus oli jatkaa, mutta kustantajan ei.
- Grendel
Guru Magazine nro 1/1992 |
Tulossa: Guru Magazine nro 2/1992 |
Tulossa: Guru Magazine nro 3/1992 |
Tulossa: Guru Magazine nro 4/1992 |
Tulossa: Guru Magazine nro 5/1992 |